FORUM
Ja nie mówię że nie można mieć dobrych polskich. Koło mnie startuje jeden z maciorami i planuje od niego wziąść i jak wypali jako tako to stała współpraca możliwa.
u mnie też gość wystartował z 150 lochami, prosiaki ma mieć od maja w sprzedaży, zobaczymy, chwalił się że mięsność wcześniej osiągał 58-60% i tą rasę ma na tej nowej chlewni, ale szczegółów dokładnie nie znam
Najgorzej jak jeden spierdoli towar ktoś się przejedzie a później panuje taka opinia na forum o polskich prosiakach
dziś bez polotu 5 netto na żywą
ja tucze polska ferme i jesem zadowolony, i co najwazniejsze moge wstawiac co miesiac bo mam jeden status
dziś bez polotu 5 netto na żywą
u skupnikow czy jak andre ???? i za jakie ilosci ???
nr GG- 93678
pozdrawiam
tadek
Pablo222 na 100% nie wyjdzie Ci ponad 1 kg przyrostu na całym rzucie . pojedyncze sztuki mogą mieć 1 kg ale na pewno nie cały rzut licząc wagę końcową - waga wstawienia tą różnicę / ilość dni tuczu i / na ilość sztuk .
Załóżmy wstawiasz 30 kg dajesz im 90 dni i średnia sprzedaży 120 kg na wszystkich ??
Ja znam hodowcę we wschodniej polsce który sprzedaje 500 sztuk o wadze 22-25 kg co tydzień .
I cena takiego to przeważnie 11 zł /20 kg , powyżej 5 zł kg . czyli 30 kg kosztuje brutto 290 zł . Towarówka 350zł brutto i po przejechaniu 1000km we wschodnie strony bedzie zje.bana jak koń po westernie i ważyła 28kg .
Różnica 60 zł x 500 sztuk = 30tyś a ile żąrcia za to można dla nich kupić to niech sobie każdy policzy ile będą miały wagi jak to opierdzielą .
ostatnio płaciłem 11,5 za 20 kg a miał 18,5 kg
ci co maja 1kg przyrostu srednio to chowaja byki i cus im sie pokrecilo
To fakt ponad kilo na całym nie wyjdzie zawsze sie znajda słabsze sztuki ale mi chodziło że takie wyniki na polskim mozna spokotnie uzyskac
Wy mówicie że nie można, a ja mówie że można bez problemu 1,1 średnio na duńczyku złapać. Dobre sztuki to rosną 1,4. Widać ta wasza genetyka nie taka najmocniejsza albo z paszą coś nie do końca. Kto nie wierzy zapraszam na rozładunek prosiaka i pomoże tuczniki pakować za 70 dni i 85 do 90 dni najpóźniej reszte. Mam zarezerwowane prosiaki 12 tygodni od poprzedniego wstawienia, a nie mam zwyczaju zostawiać coś w chlewni.
Pablo jak Ty samej śruty sojowej i rzepakowej dajesz ponad 20 kilo do tego premiksu pewnie z 5 kg to co się dziwisz ze rosną ponad kilo . na takiej paszy to wietnamska tyle urośnie
podejrzewam że jak bym swoim taką paszę wsypał to by je rozpierdo................
pablo to powiedz jak kupujesz duna to jaką mają one wage ze przyrost mają wieszy od byka
wiesz jak kupisz duna najmniejszego 30kg a najwiekszy ma 38 to sie zgodze z tobą Pablo ze przy mocnej paszy urosnie w tym czasie,ale polska towarówka w tej wadze tez niewiele gorsza jest a cena zupełnie inna
Teraz zmniejszyłem sojową do 6 rzepakową do 9 więc nie tak ostro, premiks max 3%. Ale z komponentów to 50% ccm który ani drogi ani mocny nie jest, przenżyto, żyto, pszenica i otręby. Cena poniżej 1000 gotowej paszy. Zrób próbe i się dowiesz, albo je sprzedaż miesiac prędzej, albo bedziesz wiedział że tak nie można. Wage jak to duńczyk 30 kg średnio, czasem 32. Wiadomo że jak się zaczyna tuczyć 20 kg to przyrost musi byc mniejszy, bo małe mniej na początku przybierają i na obrzękówke trzeba uważać.
To teraz już pewnie 1,4 nie będzie tylko 0.8 kg a przez 1 tydzień jeszcze lżejsze jak wcześniej, u nas tez fachowcy byli jak im potrzeba było kasy to tak koncentrat ładowali że jeden mieszał a 2 doły kopali za stodołą
pablo podaje w pelni wiarygodne dane ja tez uwazam ze przyrosty powyzej 1kg na dunczyku o masie poczatkowej 28kg to standart i wbrew temu co sie mowi zadowala ich slabsza pasza niz rodzime
10 gr do góry
Jak mówicie że wam rośnie powyżej kg to nie ma powodu żeby w to nie wierzyć. Ja sie takimi przyrostami nie moge pochwalić, od 30kg to średnio 850 do 900 w porywach. Chociaz niedawno zacząlem szcepic na cirko i podawac tylozynę więc może będzie lepiej. To tez kwestia doboru knura, duńczycy maja różne linie ojcowskie zaleznie od potrzeb ale to wygląda tak że albo wysokie przyrosty albo jakość tuszy, taki szybko rosną cy chłam nie do wszystkiego sie nadaje. Naime tez mozna pokryc np P76 i pewnia da sie ten kg wyciągnąć ale po neckarze mięsnośc jest pewniejsza i tucznik sie dobrze sprzedaje.
Nawigacja rolnicza RTK w niskiej cenie, dostępna dla każdego.
tel 606832207
Piekna dyskusja. kiedys kupowalem polskiego prosiaka 20kg z fermy 600 loch 11.5 zl kg netto teraz dunczyka 30kg pierwsze sztuki sprzedaje po 60 dniach po 80 jest pusto. pasze robie samemu nie znam sie na tych rasach szczepionkach itd tucze 1000 szt rocznie wiec jetem pionkiem w tej calej machinie. Z calym szacunkiem dla wszystkich chodowcow prosiat na krajowego prosiaka tak szybko mnie nikt nie namowi. jaka cene ma pini???
Tucznik będzie drożał
Jaka to różnica dla tuczącego, czy kupuje prosiaka z polskiej fermy, czy z zachodniej w porównywalnej cenie? Dorzuci mu kupujący jakiś dodatek z tego tytułu? Osobiście wolałbym z polskiej, ale jakoś ciężko się w kolejkę wbić gdziekolwiek, często jest też tak, ze dostawca warchlaka stawia takie warunki, jakby był jedynym producentem prosiąt na świecie.
Ostatni tucz u mnie, akurat na warchlaku duńskim: średnia waga warchlaka niecałe 34kg, średni czas tuczu 82 dni (ostatnia sprzedaż 86 dni, ale waga ciężka), średni przyrost dzienny 1,13kg, średnia waga sprzedanych trochę ponad 126kg, pasza swoja, tzn: jęczmień, pszenica, pszenżyto i żyto, z tym że wraz ze wzrostem tuczników, udział pszenżyta i żyta znacznie wzrósł, 125kg koncentratu, zakwaszacz, 50 kg DDGS kukurydziany. Ogólnie zadowolony z tuczu, takich wyników wcześniej nie miałem. Zaznaczę, że warchlak był z tzw czystego kolczyka.
to widać że , z tym duńczykiem jest jak z żytem hybrydowym ,jak raz zasiejesz to o populacyjnym nie chcesz słyszeć
Nic nie zrozumieliscie z wczorajszej dyskusji szkoda slow bo nadal aktualne jest przyslowie" madry Polak po szkodzie"Jest jeszcze jedna mozliwosc, robia nam wode z muzgu przedstawiciele handlowi danbreda .Co za roznica czy przyrasta 900 gram czy 1100 wazne jest zuzycie paszy na kilogram .teraz zaczniecie mowic ze te importy to 2 kilo na kilo?
Piekna dyskusja. kiedys kupowalem polskiego prosiaka 20kg z fermy 600 loch 11.5 zl kg netto teraz dunczyka 30kg pierwsze sztuki sprzedaje po 60 dniach po 80 jest pusto. pasze robie samemu nie znam sie na tych rasach szczepionkach itd tucze 1000 szt rocznie wiec jetem pionkiem w tej calej machinie. Z calym szacunkiem dla wszystkich chodowcow prosiat na krajowego prosiaka tak szybko mnie nikt nie namowi. jaka cene ma pini???
Tucząc 1 000 sztuk to znowu nie jesteś taki pionek , problem w tym że na tym zarabiasz jak pionek
tego co sprzedasz po 60 dniach to nie wiem czy więcej za niego nie zapłaciłeś jak dostałeś za niego
nikt Ciebie do krajowego namawiał nie będzie , bo niby po co ??????????? za rok napiszesz że na kontrakcie fajnie
rozmawialem z jednym z sasiadow ktory pare lat temu postawil nowa chlewnie i ja splacil teraz przeszedl na kontrakt i mowi ze zrobil blad pieniedzy wiecej nie ma kontrola za kontrola a nowe pasniki a silos na pasze a lepsza wentylacja wszystko potracaja z wyplaty a umowa jest na pare lat
Stanisław, Stan jak dla Was świnia rośnie miesiąc dłużej nie robi róznicy to powodzenia. Jak może Ci wyjść większe zużycie paszy jak skrócisz okres o 30 dni? Na tym po 60 dniach niby czemu zarobi najmniej? Gdzieś w jakiejś gazecie była symulacja ile każdy dzień tuczu zwiększa koszty. O tym że zamiast 3 rzutów zrobie cztery albo zrobie sobie 3 miesiące wolnego nie wspominając. Widzę że Ty nic nie rozumiesz. Świat poszedł do przodu a Ty myslisz że wszyscy wkoło kłamią którzy mają lepsze wyniki. Srednio 13 urodzonych prosiąt to nic dziwnego w tych czasach, powyżej 30 sprzedanych od lochy na fermach już mają. To samo przyrosty. A u Ciebie nie masz z niczym problemu, a od maciory 7 wyszło. Jak te swoje wyniki o których pisałeś przełożysz na 200 czy 300 loch to pójdziesz z torbami. Z takim wynikiem to mogłeś się mądrzyć za gierka. Teraz jest 2013 rok i Dania z Niemcami i ewentualnie Holandia czeka kiedy ostatni rolnik w uni przestanie hodować i zostaną sami. Konkurencji z Twojej strony się nie boją.
nie boja sie bo maja takich odbibiorcow ktorzy naiwnie wezma wszystko po super cenie i ciesza sie ze ekonomicznie liczyc nie potrafia nie jestescie dla nich zadna konkurencja tylko wybawieniem ale Wy tego nie pojmiecie .Klapki na oczach i .Pablo ja liczyc umiem i mi glupot nie opowiadaj ze jak bedzie 200 gramow mniej to bedzie trzeba miesiac dluzej trzymac wazne jest zuzycie paszy
polski towar Pbz x miesne przyrosyt dzieny 980 g na polskim
Peron to sporego Duńczyka dostarczają ci i dlatego takie przyrosty i szybki tucz ,ale jak przyjedzie warchlak w wadze 26 kg to tak szybko się nie utuczy .
wiem, zobacze, jak teraz wyjdzie, mniejsze przyjechały.